Γαλατόπιτα
Γαλατόπιτα
Υλικά που θα χρειαστούν:
- 2 λίτρα φρέσκο γάλα ΦΑΡΜΑ ΗΛΕΙΑΣ
- 9 φύλλα κρούστας
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια αμυγδαλόψιχα
- 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
- 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο, κρύο
- 50 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος
Για την επάλειψη:
- 2 αυγά
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
Για την κρέμα:
- 2 λίτρα φρέσκο γάλα ΦΑΡΜΑ ΗΛΕΙΑΣ
- 300 γραμμάρια ζάχαρη
- 100 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
- 100 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 βανίλιες
- Ξύσμα λεμονιού
- 5 αυγά
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού, το αλάτι, το αλεύρι και το σιμιγδάλι.
- Τα χτυπάμε καλά με ένα σύρμα.
- Βάζουμε το γάλα ΦΑΡΜΑ ΗΛΕΙΑΣ σε μία κατσαρόλα να ζεσταθεί.
- Παίρνουμε 2 φλυτζάνια χλιαρό γάλα και αραιώνουμε το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας με σύρμα.
- Τα προσθέτουμε στο γάλα, ανακατεύοντας.
- Αφήνουμε λίγα λεπτά να δέσει η κρέμα, ανακατεύοντας τα υλικά.
- Βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε.
- Στο μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, κανέλα και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
- Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί.
- Απλώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, αφού πρώτα τα βουτυρώσουμε ένα ένα.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο, ζάχαρη.
- Απλώνουμε 3 φύλλα που προεξέχουν στις άκρες, αφού τα βουτυρώσουμε.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα, αμύγδαλο και ζάχαρη.
- Επαναλαμβάνουμε με τρία βουτυρωμένα και πασπαλισμένα φύλλα.
- Τέλος, αδειάζουμε την κρέμα.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα δύο αυγά με τη ζάχαρη και με το μείγμα, περιχύνουμε την επιφάνεια της γαλατόπιτας.
- Γυρίζουμε όλες τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, καλύπτοντας τη μισή επιφάνεια της πίτας.(Η μέση της πίτας μένει ακάλυπτη).
- Αλείφουμε τα φύλλα με όσο βούτυρο περίσσεψε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 170°C στην κάτω σχάρα, για 45′ περίπου μέχρι να πάρει χρώμα.