Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Υλικά που θα χρειαστούν:

  • 700 ml φρέσκο γάλα ΦΑΡΜΑ ΗΛΕΙΑΣ
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 250 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο
  • 700 γραμμάρια ζάχαρη
  • 400 γραμμάρια νερό
  • 2 κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης
  • Φλούδα λεμονιού από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο
  • 2 βανίλιες
  • Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι

Εκτέλεση:

      1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα.
      2. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
      3. Βουτυρώνουμε το ταψί μας.
      4. Στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά (και στα πλάγια).

Για την κρέμα:

    1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα ΦΑΡΜΑ ΗΛΕΙΑΣ, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε καλά.
    2. Σε ένα μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
    3. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν μαρέγκα.
    4. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με σύρμα.
    5. Ενώνουμε με απαλές κινήσεις την μαρέγκα με τους κρόκους.
    6. Αδειάζουμε το μείγμα από το μπολ στην κατσαρόλα σιγά σιγά ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.
    7. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας.
    8. Αποσύρουμε από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
    9. Αδειάζουμε την κρέμα στο ταψί που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας.
    10. Στρώνουμε την κρέμα.
    11. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.
    12. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
    13. Χαράζουμε επιφανειακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
    14. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε με μπόλικο νερό.
    15. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για 1 ώρα.
    16. Μόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο το περιχύνουμε σιγά σιγά με το σιρόπι μας που έχει κρυώσει.
    17. Αφήνουμε να κρυώσει.